Powered by KultuNaut

Det sker i Faxe Kommune

Åben Havelåge i Landbohaven - Giftfri have
Hvor: Dagvæld , Sneden 25, Rønnede
Hvornår: Søndag den 18. august 2019, kl. 10.
Afstand:
Pris: (Fri entré)
Arrangør: Marie Juel Sørensen.

Er du interesseret i at se hvordan haven kan være giftfri og fuld af dyreliv? Så kom og se og hør om hvordan vi holder prydhave, køkkenhave, frugtlund og skov giftfri og dyrerig. Du er velkommen til at tage en madpakke med og nyde den og naturen hos os.

Kom på havebesøg hos Marie!

Marie fra Kongsted lader havelågen stå åben 18. august, hvor alle interesserede er velkomne til at kigge ind. Hun er nemlig en del af den landsdækkende event "Åben Havelåge 2019", hvor sprøjtegiftfrie haveejere viser deres have frem for at inspirere andre haveejere til at dyrke haven giftfrit. Hun håber, at rigtigt mange vil kigge forbi og få en god snak om havelivet.

Eventen "Åben Havelåge 2019" skal skabe mere liv i de danske haver og inspirere danskerne til at lægge giften fra sig og dermed hjælpe naturen og skåne vores grundvand. En af dem, der har valgt at åbne sin havelåge, er Marie. Hun viser gerne sin have frem for at dele sin haveglæde og give andre lyst til at få mere liv i haven.

"Vi har en stor flot gammel prydhave, som vi overtog med huset for fire år siden. Den har været meget forsømt i en årrække og vi er ved at få has med ukrudt, overgroede træer og buske, så man igen kan nyde haven. Vi har 2000 m2 stor køkkenhave, som vi dyrker efter no-dig principper, vi er ved at starte en frugt lund bag huset og så har vi 7 ha skov. Der lagt vægt på, at der skal være plads til alle - også fugle, insekter og dyr. Nyttedyrene gør det let at dyrke haven uden gift, og det vil jeg gerne fortælle lidt mere om til dem, der er interesserede. Vi dyrker også mange grøntsager i vores no-dig køkkenhave, så måske jeg kan inspirere andre til også at få lyst til at dyrke egne grøntsager, fortæller Marie.

Det er Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi, der sammen står bag "Åben Havelåge 2019", som led i projektet Giftfri Have. Overalt i landet holder haveejere havelågen åben i weekenden 17. og 18. august for at vise deres giftfrie haver frem. Eneste krav til haveejerne er, at deres have skal være tilmeldt Giftfri Have, og der ikke må tages entre. Derudover er der ingen krav, og haveejerne kan derfor være både nybegyndere og garvede, selvforsynende med grøntsager eller rosenentusiaster.

Formålet med 'Giftfri Have' er at hjælpe haveejere med at holde haven uden gift. Mange haveejere vil rigtigt gerne lægge sprøjtegiften på hylden men mangler erfaring i og praktisk viden om, hvad man så gør. I de Åbne Havelåger kan man få råd og inspiration og først og fremmest se, at det kan lade sig gøre i praksis og dermed skåne grundvandet, mangfoldigheden af vilde planter og dyr og menneskers sundhed.

Frodighed og bedre balance i haven

· Drop giften og styrk havens naturlige symbiose af smådyr og planter, der bestøver hinanden og lever i balance med og af hinanden.

· Tiltræk nyttedyr til haven, hvis du har problemer med skadedyr i haven. De klarer arbejdet for dig.

· Sæt bunddække i stedet for at bruge al din tid på at holde staudebedet fri for ukrudt. Bunddække holder ukrudtet væk og beskytter jordbunden mod udtørring

· Brug organisk gødning, hent kompost fra genbrugspladsen eller lav den selv. Kunstgødning får planterne til at vokse hurtigt, men det svækker dem og gør dem modtagelige for sygdomme og skadedyr.

Du er velkommen til at spise din medbragte mad i haven, på gårdspladsen, i køkkenhaven eller skoven.

Kaffe, te og kage kan købes fra køkkendøren


Tilføj til huskeliste Vis på kort Rutevejledning
Tilpas kortetVis på kortet